Подобрихме значително организацията на българо-турската граница, ремонтираме наличната инфраструктура, инсталират се

...
Подобрихме значително организацията на българо-турската граница, ремонтираме наличната инфраструктура, инсталират се
Коментари Харесай

Радев към Нехамер: Граничният контрол не може да държи България вън от Шенген

Подобрихме доста организацията на българо-турската граница, ремонтираме наличната инфраструктура, конфигурират се нови механически системи, подхващаме дейности за рационализиране и подготовката на граничните служители на реда и повишение на техния интегритет, командировахме в допълнение сили от българската войска на границата и засилихме инспекциите вътре в страната за битка с незаконната миграция.

Президентът Румен Радев изброи пред австрийския канцлер Карл Нехамер в Елхово свършеното от България, откакто двамата направиха обиколка по оградата, възпираща незаконната миграция на българо-турската граница. Президентът е задоволен, че е имал опцията да се запознае Нехамер с границата ни и по какъв начин граничарите я охраняват.

Радев уточни, че високо прави оценка задължението и поддръжката на Австрия за справяне с проблемите с незаконната миграция, само че България не приема позицията на Австрия да ни наложи несъгласие върху приемането ни в Шенгенското пространство точно с аргумента за миграционния поток. Радев влезе непосредствено в спор с Нехамер за неговите причини - това, че Шенген не действа пълноценно в Европа, че сред страните се вкарва граничен надзор, не значи, че България и Румъния би трябвало да стоят отвън Шенген. Ние потвърждаваме всекидневно, че охраняваме външните граници на Европейски Съюз повече, в сравнение с редица Шенгенски страни, посочи българският президент.

Шенген въплъщава едни значими полезности на Европейски Съюз - свободата на придвижване и сигурност, само че Шенген има стопански и други измерения. Не е заслужено да бъдем с Румъния отвън Шенген, тъй като от това страдат икономите ни, губи и Австрия, защото Австрия е вложител номер едно в България, ценим извънредно това мощно икономическо съдействие сред двете страни, уточни Радев. Той има вяра, че ще се откри рационално решение в обозримо бъдеще.

С Нехамер споделяме общо разбиране, че охраната на външните европейски граници е общ ангажимент за всички държави-членки.

Радев уточни още, че България е изправена пред мощна мрежа за трафик на мигранти, не малко от трафикантите са жители на държави-членки на Европейски Съюз. Министерство на вътрешните работи и службите ни за сигурност работят интензивно освен със прилежащите страни, само че и с всички страни от Европейски Съюз. В резултат на това се проведе мащабна профилирана операция в България, Турция и прилежащи страни, като били ударени не просто трафикантите, а центровете, които управляват трафика, посочи Румен Радев.

Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като виновен член на Европейски Съюз поставя големи старания да отговори на това предизвикателство, акцентира президентът и подсети, че България е построила напълно оградата по българо-турската граница с държавен бюджет.

Радев открои другите системи за видеонаблюдението на оградата на границата и добави, че през миналата година натискът над нашата граница е повишен внезапно, а дейностите на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките на 4 месеца България е загубила четирима служители на реда, а десетки други са ранени, уточни президентът. За справяне със обстановката България предприе бързи и решителни ограничения - на първо място срещите с Турция и Гърция на равнище президент, ръководители на парламенти и министри на вътрешните работи, подсети Радев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР